Mooiste plekken van Sicilië – Hoogtepunten Sicilië

Sicilië is het grootste Italiaanse eiland in de Middellandse Zee en is een populaire vakantiebestemming. Er is zoveel moois te beleven en te zien op het eiland. Hier vind je fantastische stranden, historische bezienswaardigheden, schilderachtige dorpjes en de nog altijd actieve vulkaan Etna. Maar welke kant van Sicilië is nu het mooist? Ben je ook zo benieuwd naar de mooiste plekken van Sicilië en welke hoogtepunten je zeker gezien moet hebben? Lees hieronder dan snel verder…

Palermo

In het noordwesten van Sicilië ligt de hoofdstad van dit eiland, Palermo. In deze stad vind je prachtige bouwwerken met uiteenlopende bouwstijlen uit de Normandische en Arabische cultuur. Wij hebben een aantal hoogtepunten voor je uitgezocht.

We beginnen met Capella Palatina, één van de meest bezochte attracties van Palermo. De kapel is gelegen in het Palazzo dei Normanni en hier kun je prachtige mozaïeken en marmeren decoraties bewonderen.
Een bezoek aan Catacombe dei Cappuccini is niet voor iedereen weggelegd. Deze macabere begraafplaats ligt vol met duizenden gemummificeerde lichamen. De catacomben van het kapucijnenklooster ligt aan de westkant van Palermo. De mummies, zowel volwassenen als kinderen, hebben hun kleren nog aan en sommige mummies zijn nog volledig intact.

Schrik niet als je over de Ballarò markt, de oudste voedselmarkt van Palermo, loopt. De verkopers roepen oorverdovend om hun producten, zoals bakken vol octopussen, vis en verse groenten en fruit, te verkopen.

Natuurlijk mag je de echte Italiaanse gebruiken niet vergeten. Strijk neer op een terras en bestel een kop sterke espresso of cappuccino met een brioche of een stukje cake.

Agrigento

De stad Agrigento ligt op enkele kilometers van de Siciliaanse zuidkust. Het centrum is compact en zit boordevol bezienswaardigheden. Net buiten de stad ligt de ‘Vallei van de Tempels’ met veel bekende tempels, zoals de tempel van Concordia en de tempel van Hera, en diverse andere overblijfselen. Ook vind je hier de oude stadsmuur van Agrigento en een archeologisch museum.

Ook in het centrum van Agrigento is genoeg te zien en te doen. De stad werd gesticht in de zesde eeuw voor Christus door de Grieken en werd later ingenomen door de Romeinen. Lopend kun je veel zien, maar bereid je wel voor op het beklimmen van de nodige trappen.

De Chiesa San Fransesco do Paola, is de oudste kerk en ziet er aan de buitenkant wat sober uit, maar aan de binnenkant heeft het prachtige barokke versieringen.

Ook vind je in de stad een prachtige kathedraal en een schitterend theater. Vanuit verschillende punten in de stad heb je in de avond een prachtig uitzicht op de Vallei van de Tempels.

Marsala

Marsala is een middelgrote stad op het westelijke puntje van het eiland Sicilië. Deze stad aan de westkust is vanwege de Marsala wijn die hier geproduceerd wordt wereldberoemd. Bij de diverse bars en restaurants in het gezellige centrum kun je de lokale wijn proeven. In de omgeving van de stad vinden bij de wijnboeren regelmatig wijnproeverijen plaats.

Diverse zoutpannen vind je aan de rand van Marsala, waar op traditionele wijze zout uit de zee gewonnen wordt. Met name in de zomer staat dit prachtige landschap garant voor een mooi kleurenpalet. Bij de zoutpannen ligt het Zoutmuseum dat gevestigd is in een van de kenmerkende windmolens. In het museum wordt uitgebreid uitgelegd hoe het zout uit de zoutpannen wordt gewonnen.

Als je toch in Marsala bent moet je zeker ook een bezoek brengen aan het eilandje Mozia, gelegen voor de kust van Marsala. Deze oude Fenicische nederzetting was een behoorlijke stad met voornamelijk ambachtslieden als inwoners. Het eilandje is later gekocht door een rijkelui zoon van een Engelse wijnkoper, die een voorliefde had voor archeologie. Resten van oude stadsmuren, huizen en tempels kun je op het eiland zien en in het museum zijn onder andere vazen, sieraden en beeldjes te zien.

Taormina

Taormina, ‘het Saint-Tropez van Sicilië’, behoort tot de hoogtepunten van de oostkust van Sicilië. Deze stad beschikt niet alleen over een mooi strand en een historisch centrum, maar ook over een unieke kabelbaan en de vulkaan de Etna als achtergronddecor. Taormina is zo goed als autovrij en met de kabelbaan kun je naar boven naar het historische centrum van Taormina. Je vindt hier botanische tuinen, een indrukwekkende fontein en het Piazza del Duomo plein.

Wat zeker niet mag ontbreken aan een vakantie op Sicilië is een bezoek aan de vulkaan Etna. Op de nog altijd actieve vulkaan kun je een bezoek brengen aan de bekende kraters op zo’n 2000 meter hoogte. Je kunt per jeep of kabelbaan nog verder doorreizen naar een hoogte van 2900 meter. De lavastromen hebben indrukwekkende sporen achtergelaten in het landschap en de kraters zien er spectaculair uit. Trek wel goede wandelschoenen aan, houd rekening met frisse temperaturen en vergeet zeker niet om je fototoestel mee te nemen!

Welke kant of welk deel van Sicilië is nu het mooist? Wij kunnen geen keuze maken. Sicilië biedt prachtige stranden, historische steden, tal van bezienswaardigheden, spectaculaire natuur, heerlijke wijnen en natuurlijk de vulkaan Etna. Heb jij wel een keuze kunnen maken? Bekijk dan hier ons aanbod voor een vakantie naar Sicilië.

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie