De 11 mooiste bezienswaardigheden van Antalya

Antalya is de parel van de zuidkust in Turkije en de hoofdstad van de Turkse Rivièra. Het is een karakteristieke stad aan de voet van het imposante Taurusgebergte. In Antalya vinden zonliefhebbers uitgerekte stranden waar optimaal van de Turkse zon en de azuurblauwe zee wordt genoten.

Maar ook cultuur- en natuurliefhebbers worden hier op hun wenken bediend. Antalya dateert uit de 2e eeuw voor Christus en heeft door de eeuwen heen verschillende heerschappijen gekend, waaronder de Romeinen, Ottomanen en Seltsjoeken. Deze culturen hebben samen bijgedragen aan de rijke archeologie van de stad waarvan nog veel interessante overblijfselen te bezichtigen zijn. Daarbij wordt Antalya omringd door imposante bergen en hoge kliffen. Dit maakt de Turkse stad een geliefde bestemming voor vele soorten reizigers. Maar wat zijn nu de mooiste bezienswaardigheden van Antalya? Na een aantal jaar in Antalya te hebben gewoond, deel ik hieronder graag wat mooie bezienswaardigheden met jullie.

Kaleici

Het allermooiste stukje van Antalya is Kaleici, het historisch stadscentrum van de stad. Dit blijft speciaal! Dwaal tussen smalle steegjes, moskeeën, keien-straatjes en traditionele badhuizen. Voel de nostalgie van het Ottomaanse tijdperk en bezoek musea en Turkse winkeltjes met handgemaakte goederen en souvenirs.

Cultuur & geschiedenis

Duik je graag terug in de tijd en ben je een groot geschiedenis liefhebber? Bezoek dan het Archeologisch Museum met een uitgebreide collectie aan archeologische vondsten. Ga ook eens naar de Yivli Minare Moskee. Dit is de bekendste moskee van de stad, stamt uit de 13de eeuw en is hiermee dus één van de oudste gebouwen van Kaleici. Hij valt met 40 meter hoogte niet te missen en torent ook duidelijk boven het oude stadscentrum uit.

Hadrianuspoort

De oude stadsmuren van Kaleici dragen sporen van vervlogen tijdperken en getuigen van de vele culturen die in Antalya hebben gewoond. De Hadrianuspoort, statig en majestueus, verwelkomt je zoals het dat duizenden jaren geleden ook deed voor de Romeinse keizer Hadrianus.

Kleici Hadrianuspoort

De charmante houten huizen eromheen, versierd met kleurrijke bloemen stammen uit een tijd waarin ambachtslieden hun meesterwerken creëerden met vaardigheid en toewijding. In de schaduw van de oude minaretten, vermengt het moderne leven zich hier naadloos met de oude wereld.

De oude haven van Antalya

Neem plaats bij een café rondom de pittoreske haven van Antalya, bestel een echte Turkse çay (thee) en aanschouw het komen en gaan van de boten, terwijl je de wereld even aan je voorbij laat gaan.

Oude haven van Kaleici

Vlakbij de haven vind je de Hıdırlık Kulesi. Het precieze nut van de Hıdırlık toren is tot op de dag van vandaag niet bekend. Het lijkt op een oude uitkijktoren en vanaf hier heb je één van de mooiste uitzichten in Antalya. Je ziet het Taurusgebeurgte, de stad, de stranden en alles eromheen. Perfect om hier eens de zonsondergang te bekijken!

Hıdırlık Kulesi, Antalya

’s Avonds verken je het sfeervolle nachtleven van Kaleici en ga je gezellig borrelen op een terrasje met live muziek of dineren in een gezellig restaurant. Met de voetjes van de vloer? Het nieuwe gedeelte van de stad beschikt over moderne clubs, waar je zowel locals als toeristen tegenkomt.

Karain Magrasi

Karain Magrasi

De grotten van Karain zijn zo’n 500.000 jaar oud en een belangrijke bezienswaardigheid in Antalya. Deze plek had de oudste én eerste menselijke bewoning in Anatolië en is daarbij ook nog eens de grootste grot in Turkije die ooit bewoond is geweest, van het Paleolithicum tot de IJzertijd. De grotten staan dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Karain Magrasi

Uit oude inscripties op de muren en andere vondsten blijkt dat de grotten tijdens de Hellenistische en Romeinse periode gebruikt werden als religieus centrum. Verschillende ruimtes worden gescheiden door stalagmieten en stalactieten die met elkaar verbonden zijn door smalle doorgangen. Diverse fossielen en overblijfselen die hier zijn gevonden worden tentoongesteld in het museum aan de voet van de berghelling.

De trappen naar de Karain grotten
De trappen naar de Karain grotten

Je moet er wel wat voor over hebben om de Karain grotten te bezoeken, je beklimt namelijk zo’n 400 traptreden onder de zon, maar eenmaal boven is het de moeite zeker waard en zijn de grotten buitenaards mooi! Neem wel wat drinken mee om de dorst te lessen tijdens de weg naar de grotten.

Tunektepe Teleferik

Heb je geen hoogtevrees en ben je nieuwsgierig hoe ver je over Antalya uit kunt kijken? Pak dan de kabelbaan, ook wel de Tunektepe Teleferik genoemd. Deze brengt je in zo’n 10 minuten naar een hoogte van circa 600 meter. Stap in en geniet onderweg van het panoramische uitzicht over de stad, de achterliggende bergen en het uitgestrekte strand met de diepblauwe Middellandse zee, van Konyaalti tot aan Lara.

Termessos

Termessos poort

Termessos is een goed bewaard gebleven oude stad in de berg Güllük-Termessos National Park. Het ligt in een prachtige natuurlijke omgeving en hierdoor komen er lang niet zoveel toeristen als op andere archeologische vindplaatsen, aanrader dus!

Ruines van Termessos

De stad werd gebouwd op zo’n 1050 meter boven de zeespiegel en spreidt zich uit over een groot gebied. Deze plek is een verborgen schat tussen wilde planten en pijnbomen en het park herbergt veel bedreigde dieren. Hier ervaar je een serene rust, maar toch ook een indrukwekkende sfeer tijdens de historische ontdekkingen die je doet. Je bezichtigt hier overgebleven ruïnes als stadsmuren, Hadrianus’ Triomfboog, de cisternen, het theater en een gymnasium.

Thermessos van bovenaf

Het is niet precies bekend wanneer de stad werd gesticht, maar Termessos is tot nu toe nog niet onderworpen aan archeologische opgravingen. Als je Termessos bezoekt, moet je wel aardig wat klimmen en klauteren voor je alle ruïnes bereikt. Stevige schoenen, water en wat te eten zijn dus een must! Termessos is af te raden voor mensen die niet goed ter been zijn.

Watervallen

Antalya heeft meerdere watervallen. De volgende zijn zeker een bezoekje waard.

Kurşunlu waterval

Kursunlu waterval

De Kurşunlu waterval ligt in een 2 kilometer lange kloof. Je kunt dit gebied niet in zijn geheel bewandelen, maar je bezoekt een park met wandelpaden om de waterval heen. Eigenlijk is dit niet één waterval maar zijn het meerdere kleine watervallen die vanaf 18 meter hoogte naar beneden stromen en zij vormen samen een aantal kleinere vijvers met turquoise water omgeven door weelderige vegetatie.

Hoge Düden waterval

De hoge Düden waterval ligt in de wijk Kepez en stond bekend als de “Alexander Waterval”. De mythe gaat dat vroeger Alexander de Grote hier kwam om te rusten met zijn paarden tijdens zijn verovering van de regio. Nu bevindt de waterval zich in een park vol natuur. Er is de mogelijkheid om onder de waterval te komen dankzij een grot, die je afdaalt via een trap.

Lage Düden waterval

Dit is het punt waar de Düdenstroom uitmondt in de Middellandse Zee en de meest bekende waterval in Antalya. De Düden waterval stroomt hier vanaf de 40 meter hoge kliffen naar beneden. De waterval wordt ook wel de Karpuzkaldıran waterval genoemd. Met een boottocht is de waterval vanaf het water te bekijken. Bij de waterval geniet je van het prachtige uitzicht vanuit het Düdenpark.

💡 Tip! Neem ’s avonds een kijkje bij de lage Düden waterval, deze is dan prachtig verlicht. Daarop aansluitend kun je gezellig een hapje eten aan de trendy Lara-strook met moderne restaurants.

Aspendos

Aspendos Theater

Iets buiten Antalya liggen Perge en Aspendos. Aspendos wordt beschouwd als een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld. Het theater stamt uit de tijd van keizer Marcus Aurelius en biedt plaats aan 12.000 toeschouwers. Soms vinden hier nog steeds shows plaats, bijvoorbeeld de magische dansshow The Fire of Anatolia. Naast het theater aanschouw je ook overblijfselen van een viaduct, een basiliek en een tempel, maar de absolute en terechte blikvanger blijft Aspendos.

Perge

De voormalig Griekse stad Perge

Perge is een voormalig Griekse stad en één van de grootste archeologische vindplaatsen in de regio. Nu zijn er nog veel ruïnes te bezichtigen, maar vroeger speelde deze stad een belangrijke rol in de geschiedenis van de Turkse Rivièra. Zo vonden in Perge jaarlijks twee festivals plaats ter ere van de godin Artemis en bezocht later de apostel Paulus ook meermaals de stad ‘om het woord van God te verkondigen’. De laatste jaren zijn er tijdens opgravingen nog heel wat mooie mozaïeken en standbeelden opgedoken. Je bewondert hier onder andere een lange weg met zuilengalerijen, de tempel van Artemis en kerken.

Zoals je leest is Antalya een stad vol contrasten. Of je nu in de rijke historie duikt of tot rust komt in de ongerepte natuur, het kan allemaal. Het leuke aan een verblijf in Antalya is dat je diversiteit van de stad én het strand kunt combineren. Ben je op zoek naar ultieme luxe? Dan is de populaire Lara strook THE place to be. Moderne hotels met een uitgebreide All Inclusive formule zorgen dat je hier niets te kort komt. Ben je na mijn blog over bezienswaardigheden van Antalya nieuwsgierig geworden en wil jij je ook laten verassen door het veelzijdige Antalya? Boek dan hier jouw vakantie!

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Niki Thijssen