Bij Corendon Airlines mag je als aanstaande moeder tot de 28ste week van je zwangerschap vliegen zonder een doktersrapport. Tussen de 28ste en de 36ste week (bij meerlingen tot de 32ste week) mag je alleen vliegen met een geldige doktersverklaring. In de doktersverklaring of het Fit 2 Fly rapport moet je behandelend arts of gynaecoloog onder andere in het Engels beschrijven wat de uitgerekende datum van de bevalling is en dat je in goede gezondheid verkeert en mag vliegen. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan één maand (inclusief de terugvlucht).

De gezagvoerder mag je altijd om een nieuwe medische verklaring vragen of je weigeren op de vlucht. Wij raden aan om meerdere kopieën van de  medische verklaring mee te nemen, omdat het luchthavenpersoneel er bij de check-in en/of het cabinepersoneel er naar kan vragen. Ben je langer dan 36 weken zwanger (bij een meerling vanaf 32 weken) dat is het niet meer toegestaan om te vliegen.

Belangrijk: je moet het servicepersoneel bij de incheckbalie op de hoogte brengen van jouw zwangerschap.

Bij Corendon Dutch Airlines mag je als aanstaande moeder tot 36 weken van je zwangerschap zonder medische verklaring vliegen, op voorwaarde dat de zwangerschap zonder complicaties verloopt. Je moet wel een Indemnity Form (vrijwaringsverklaring) invullen en ondertekenen bij de check-in. Daarin staat dat je Corendon Dutch Airlines niet aansprakelijk kan stellen voor eventuele complicaties tijdens de reis.

Heb je in de periode tot 36 weken zwangerschap complicaties gehad maar wil je toch vliegen, dan ben je verplicht een medische verklaring mee te nemen die niet ouder is dan zes dagen, terug te rekenen vanaf de datum van de vlucht. In de medische verklaring moet onder andere staan beschreven wat de uitgerekende datum van de bevalling is en dat je in goede gezondheid verkeert en mag vliegen.   

Vanaf 36 weken is het voor jouw eigen gezondheid en die van de baby niet meer toegestaan om te vliegen. Je moet de retourvlucht dan ook voor de 35ste zwangerschapsweek maken. Ben je in verwachting van een meerling, dan is het vanaf 32 weken niet meer toegestaan te vliegen.

Bij Transavia.com kun je tot 36 weken vliegen zonder een medische verklaring, op voorwaarde dat er geen complicaties zijn. Bij complicaties mag je vliegen tot 34 weken, maar heb je een medische verklaring nodig.

Overige maatschappijen
Voor actuele informatie en voorwaarden van overige maatschappijen verwijzen wij je naar de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Tip: maak meerdere kopieën van de doktersverklaring.