Internationaal gelden er een aantal regels voor het beschikbaar stellen van een hotelkamer. Vaak is de kamer op de dag van aankomst tussen 14:00 en 16:00 uur beschikbaar. In het hoogseizoen kan dit in sommige gevallen iets uitlopen. De geboekte verzorging geldt vanaf het moment van inchecken (vaak na 14:00 uur op de dag van aankomst) tot het moment van uitchecken, ongeacht je vluchttijden.

Wanneer je op de dag van aankomst vóór de check-in tijd aankomt, kan de accommodatie een vergoeding vragen voor het gebruik van aangeboden faciliteiten, waaronder consumpties. Denk hierbij aan een bedrag voor het ontbijt, de lunch en drankjes. Let op: als je na de openingstijden van de restaurants en/of bars incheckt, is de accommodatie niet verplicht maaltijden of drankjes te serveren.

Gewoonlijk verlaat je op de laatste vakantiedag je hotelkamer tussen 10:00 en 12:00 uur en check je uit. Bij de receptie kun je vragen naar de mogelijkheden van een late check out. Dit kan alleen als er kamers beschikbaar zijn. De accommodatieverschaffer kan hier extra kosten voor vragen. Nadat je bent uitgecheckt heb je ook geen recht meer op eventuele maaltijden en drankjes. Wil je, nadat je bent uitgecheckt, gebruik blijven maken van de faciliteiten en consumpties? Dan kan de accommodatieverschaffer hier een bijdrage voor vragen. Na het uitchecken bieden veel accommodaties de mogelijkheid om je bagage in een bagageruimte of bij de receptie neer te zetten.