Ja: wanneer u vanuit een hoog risicogebied terugreist, bent u verplicht een negatieve COVID-19-testuitslag en een bijbehorende verklaring te kunnen laten zien om per vliegtuig naar Nederland terug te kunnen reizen. Als u de verplicht gestelde testuitslag en verklaring bij vertrek niet bij u heeft, dan weigert de luchtvaartmaatschappij om u aan boord te laten gaan. Naast de PCR-test met negatieve uitslag, bent u verplicht het ‘Negative test declaration’ formulier in te vullen en ondertekend uitgeprint bij u te hebben tijdens uw reis terug naar Nederland. Het formulier kunt u downloaden. De test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen zijn. De kosten voor het uitvoeren van deze test zijn voor uw eigen rekening. De verplichting van de test geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Los van de test blijft de verplichting om bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan geldig.

In het geval dat u positief test op COVID-19, moet u in quarantaine op de bestemming. Vanaf dat moment gelden voor u de lokale verplichtingen rondom coronamaatregelen. Mochten hier kosten uit voortkomen, dan zijn deze voor uw eigen rekening. Neem contact met uw reisverzekering voor informatie of deze kosten onder uw verzekering vallen. U mag niet terugvliegen naar Nederland totdat uw klachten zijn verdwenen en u negatief test op corona.