Voorkom dierenleed tijdens je vakantie

0
Welpen

Het lijkt zo leuk, een tocht op de rug van een olifant, aan de wandel met een leeuw of op de foto met een aapje. Een ‘onvergetelijke ervaring’. Vooral voor het dier zelf een onvergetelijke ervaring. In negatieve zin, welteverstaan. Bij dit soort excursies is er helaas vaak sprake van dierenleed. Wil je weten wat de echte do’s en don’ts zijn voor activiteiten met dieren in de hoofdrol? Corendon geeft je graag wat tips om dierenleed tijdens je vakantie te voorkomen.

Do’s

#1 Dieren ontmoeten in het wild

Dieren ontmoeten in het wild is de meest avontuurlijke en mooiste manier om kennis te maken met de dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Excursies waarbij je dolfijnen, walvissen of olifanten in het wild bewondert, zijn steeds populairder. Boek een excursie altijd bij een verantwoorde organisator die het welzijn van de dieren en hun leefgebied respecteert. Bij verantwoorde excursies worden de dieren niet opgejaagd of gevoerd en wordt er voldoende afstand bewaard.
Safari

#2 Een bezoek brengen aan een opvang voor wilde dieren

Ook al horen wilde dieren in het wild, soms is het tijdelijk of helemaal niet meer mogelijk voor de dieren om in het wild te leven. De dieren zijn verwaarloosd, ziek of gewond geraakt. Voor deze dieren kan een opvang waarbij ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en direct contact tussen bezoeker en dier is uitgesloten uitkomst bieden. Het fokken van of het handelen in wilde dieren in de opvang is niet toegestaan. Ga je binnenkort naar Thailand op vakantie? Boek dan een excursie naar de dierenopvang Wildlife Friends Foundation Thailand in Hua-Hin waar meer dan 350 dieren worden opgevangen die bevrijd zijn uit gevangenschap, verwaarloosd zijn of ziek zijn.

Wildlife Friends Foundation Thailand

Bron: Wildlife Friends Foundation Thailand

#3 Een diervriendelijk souvenir kopen

Als aandenken aan je vakantie wil je graag een souvenir meenemen naar huis, maar wist je dat er veel dierenleed achter zo’n souvenir kan zitten? Een tas van krokodillenleer, een sieraad van koraal of een armbandje van ivoor. Alle gemaakt van wilde dieren die met uitsterven worden bedreigd, vooral omdat de vraag naar dit soort souvenirs groeit. Ga op zoek naar souvenirs waar geen dierlijke producten in verwerkt zijn en koop iets waarbij je de lokale bevolking en natuur ondersteunt. Koop bijvoorbeeld een souvenir gemaakt van gerecyclede materialen of lokaal handwerk. Wanneer je een verboden souvenir meebrengt, moet je bij de douane veel geld betalen. Bij twijfel, niet doen! Wist je trouwens dat de douane een handige app heeft ontwikkeld waarin je kan zien of je een souvenir mag meenemen? De app heet ‘Douane Reizen’ en is te downloaden voor Android en iOS.
Souvenirs

#4 Meehelpen bij een natuurbeschermingsproject of lokale initiatieven

Wil je iets voor een lokaal natuurbeschermingsproject doen of een lokaal initiatief ondersteunen? Vraag bij de receptie van je accommodatie of hiervoor mogelijkheden zijn. Op veel bestemmingen kun je bijvoorbeeld door bomen te planten meehelpen de leefomgeving van wilde dieren te verbeteren en zo bijvoorbeeld orang-oetangs en olifanten beschermen.
Vrijwilligerswerk

Don’ts

#1 Een olifantenrit maken

Hoe leuk het ook lijkt om op de rug van een olifant te zitten, voordat een olifant kan worden ingezet voor een rit of ander vermaak waarbij direct contact tussen mens en dier is toegestaan, moet de wilskracht van de olifant op jonge leeftijd worden gebroken. Het maakt daarbij niet uit of de olifant in gevangenschap is geboren of uit het wild is gevangen. Het dier wordt dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld, net zo lang totdat het dier ‘breekt’ en zich overgeeft aan de mens. De olifanten moeten dan de rest van hun lange leven onder zeer slechte omstandigheden in gevangenschap leven en toeristen vermaken. Maak tijdens je vakantie dus geen ritje op een olifant!

Bali World Animal Protection

Bron: World Animal Protection

#2 Op de foto met wilde dieren in gevangenschap

In veel Aziatische landen kun je op de foto gaan of knuffelen met een wild dier, maar wist je dat hier veel dierenleed achter zit? Vaak worden de dieren speciaal voor dit soort praktijken gefokt en met angst en pijn getraind om toeristen te vermaken. Ook het wandelen met leeuwen is een voorbeeld van een activiteit dat niet bijdraagt aan het behoud van de dieren in het wild. Dieren die jarenlang intensief zijn gebruikt om mensen te vermaken kunnen niet teruggeplaatst worden in het wild. Doe hier dus niet aan mee en fotografeer alleen dieren in hun natuurlijke omgeving!
Wilde dieren aaien

#3 Shows met dieren in de hoofdrol

Shows met dieren in de hoofdrol zijn erg populair, maar wat voor ons een leuke excursie lijkt te zijn, is voor de dieren een nachtmerrie. Enkele voorbeelden van activiteiten waarbij dieren de hoofdrol spelen zijn struisvogelraces, de welbekende stieren- en hanengevechten en rodeo shows. De dieren ervaren enorm veel angst en stress met vaak de dood als gevolg. Laat zien dat je tegen dit dierenleed bent door zulke shows niet te bezoeken.

Bullfight World Animal Protection

Bron: World Animal Protection

#4 Eten van gerechten waarbij dierenleed een grote rol heeft gespeeld

Je staat er vaak niet bij stil, maar bij veel gerechten die je kunt bestellen in restaurants komt dierenleed voor, denk hierbij aan walvisvlees, haaievinnensoep, foie gras of tijgerwijn. Ons advies is om restaurants te mijden waar ze dit soort gerechten aanbieden, zo zorg je ervoor dat er minder vraag komt naar deze gerechten en hopen we dat er in de toekomst minder dieren voor dit soort gerechten worden gebruikt.

Bezoek restaurant - IFAW

Bron: International Fund for Animal Welfare

No comments