Vaccinaties & inentingen Thailand: is het nodig?

0
Vaccinatie Thailand

Thailand biedt je mystieke tempels, culturele schatten, schitterende natuur en tropische stranden. Maar vergeet ook zeker de hoofdstad Bangkok niet een wereldstad van formaat waar de modernste architectuur hand in hand gaat met oude tempelcomplexen en bijzondere paleizen. Maar voordat je naar Thailand vertrekt moet je je wel goed voorbereiden. Er worden namelijk inentingen aangeraden voor Thailand. Welke inentingen er worden aangeraden lees je hier!

Verplichte inentingen Thailand

Schitterende eilanden en paradijselijke stranden in het zuiden en adembenemende natuur in het noorden. De verschillende omgevingen in Thailand vereisen verschillende vaccinaties. Maar is een vaccinatie voor Thailand verplicht?
Als je vanuit een gele koorts gebied komt kan een vaccinatie verplicht zijn. Leg een aantal weken voor je vertrek naar Thailand je reisplan voor aan de GGD of huisarts en volg het advies op welke de deskundige je geeft. Vaak dient de arts de verplichte en/of aanbevolen inentingen voor Thailand tijdens hetzelfde consult nog toe.

Thailand

Aanbevolen inentingen Thailand

Naast een vaccinatie tegen gele koorts in uitzonderlijke gevallen zijn er geen andere verplichte inentingen voor Thailand. Maar de GGD beveelt toch een aantal inentingen aan.

Hepatitis A

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, kan overgedragen worden door middel van besmet drinkwater of voedsel. De inenting wordt aangeraden omdat een infectie snel kan worden opgelopen, bijvoorbeeld door het drinken van kraanwater of het eten van een softijsje dat gemaakt is van verontreinigde melk. Symptomen van Hepatitis A zijn misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, koorts en een grieperig gevoel.

Difterie, tetanus en polio (DTP)

DTP, de afkorting voor difterie, tetanus (kaakklem) en polio (kinderverlamming), zijn verschillende ziektes die worden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Difterie is een besmettelijke ziekte die weefsel kan beschadigen op bijvoorbeeld de huid of in de longen. De bacterie kan worden overgebracht door middel van de lucht, hoesten en niezen, waarna symptomen als koorts, hangerigheid en keelpijn optreden. De bacterie die tetanus veroorzaakt komt vooral voor in straatvuil en aarde. Overal ter wereld loop je de kans besmet te raken met deze bacterie, ook in Nederland. Tot slot hangt het poliovirus samen met goede hygiëne en kan worden overgebracht via hoesten of ontlasting naar de mond. Deze inentingen Thailand kunnen last minute gehaald worden, maar één tot twee weken voor vertrek is nog beter.
Daarnaast adviseert de GGD in uitzonderlijke gevallen een vaccinatie voor Thailand tegen de mazelen en Japanse encefalitis:

Bof, mazelen en rode hond (BMR)

De BMR inenting geldt voor reizigers alleen voor de mazelen. In Nederland is bijna iedereen, geboren na 1974, als kind hiertegen ingeënt. Ben je geboren voor 1965? Dan is de kans groot dat je de mazelen al gehad hebt, dus is een inenting ook niet nodig. Reizigers geboren tussen 1965 en 1975 krijgen mogelijk het advies om de BMR inenting te halen voordat zij in het vliegtuig naar Thailand stappen. Het is aangeraden om de BMR inenting minimaal twee weken voor vertrek naar Thailand te halen.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis, een ziekte overgedragen door een muggenbeet met tot gevolg (mogelijk) een hersenontsteking, komt weinig voor bij reizigers en wordt enkel aangeraden aan vakantiegangers werkzaam in een specifieke beroepssector (waaronder antropologen, biologen en landbouwdeskundige). Het wordt aangeraden om de Japanse encefalitis inenting minimaal zes weken voor vertrek naar Thailand te halen.

Thailand

Verblijf langer dan 3 maanden

Ga je langer dan 3 maanden naar Thailand dan worden de volgende vaccinaties extra aangeraden:
hepatitis B, rabiës (= hondsdolheid), in sommige gevallen tuberculose en in bepaalde (zeldzame) gevallen wordt een vaccinatie tegen Japanse encefalitis aangeraden.

Malaria

In sommige gebieden van het veelzijdige Thailand komt Malaria voor. Voor bepaalde delen van Thailand wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Goede maatregelen zijn bijvoorbeeld een geïmpregneerde reisklamboe, anti-muggen spray of crème met DEET en het dragen van bedekkende kleding tijdens de schemer en avond.

Thailand

Tips om besmetting te voorkomen

  • Kijk uit met het eten van kazen en ongepasteuriseerde melk en voorkom tekenencefalitis.
  • Blijf tijdens een wandeling op de paden en kijk uit met hoog gras en
  • Was regelmatig je handen. Vooral na een toiletbezoek en voor je iets eet of drinkt. Neem bijvoorbeeld zo’n handig flesje met antibacteriële gel mee.
  • Kijk goed of je vis of vlees wel gaar is. Twijfel je? Laat het dan liever staan.
  • Het water uit de kraan kun je niet drinken in Thailand.
  • Blijf uit de buurt van zoogdieren. Hoe schattig en zielig zo’n zwerfkatje of hondje ook is. Zij kunnen rabiës (hondsdolheid) veroorzaken.
  • Smeer onbedekte huid in met DEET en zorg dat je muggen op afstand houdt.
  • Zorg voor een goede EHBO-kit. Pak een tekentang in en onderzoek hoe je een teek moet verwijderen. Zorg ook dat je het noodnummer van de alarmcentrale van je zorgverzekeraar bij de hand hebt.

Alle informatie over gezondheid in het buitenland vind je hier. Zo ben jij goed voorbereid en kan niks je vakantiepret bederven.

No comments