Roaming in Europa – Welke landen vallen onder de EU bij telefoonproviders?

0
Roaming in Europa

Staat je vakantie voor de deur en ben je druk bezig met alle voorbereidingen? Grote kans dat je dan ook alles wilt weten over de wifi- en internetmogelijkheden op jouw vakantiebestemming. Want juist als je op vakantie bent wil je toch de leukste kiekjes en relaxmomenten met je thuisgebleven vrienden en familie delen? En wat denk je van telefoonkosten om even naar je ouders of kids thuis te bellen? Wij hebben alvast handige informatie over roaming voor je opgezocht en gecheckt welke landen onder de EU vallen bij telefoonproviders. Lees je mee?

Wat is roaming nu eigenlijk?

Roaming, roaming…. Wat is dat nu eigenlijk? Al die technische termen van tegenwoordig kunnen best ingewikkeld zijn. En dat terwijl je alleen maar wilt internetten of bellen tijdens je vakantie. Eenvoudig gezegd geeft de ‘roaming’ optie op je telefoon je de mogelijkheid om gebruik te maken van internet of te telefoneren in het buitenland. Zodra je je roaming aanzet, geef jij namelijk je telefoon toestemming om met andere netwerken te verbinden waar jouw provider afspraken mee heeft gemaakt. Handig toch?!

Roaming in Europa

Is internet in het buitenland gratis?

Ga jij in Europa op vakantie? Dan kan het zomaar zijn dat je met je eigen abonnement op je vakantiebestemming kunt internetten of telefoneren. In dit geval betaal je dus geen torenhoge extra kosten, maar de normale prijs die kwijt bent aan je Nederlandse abonnement. Niet alle Europese landen vallen onder deze ‘gratis’ voorwaarden. In sommige Europese landen en ook buiten Europa heb je te maken met andere regels en kan het gebruik van internet flink in de papieren lopen. Reden genoeg om vooraf bij je telefoonprovider alle voorwaarden en mogelijkheden na te vragen.

Roaming in Europa

Welke landen vallen onder de EU bij telefoonproviders?

Heb je je vakantie geboekt? Dan ben je natuurlijk reuze benieuwd of jouw vakantiebestemming binnen de EU landenlijst valt waarbij je gewone abonnementsvoorwaarden gelden. Elke provider heeft natuurlijk zijn eigen voorwaarden. Want waar bij sommige providers het ene EU land wél binnen deze lijst valt, valt dat land bij de andere provider juist erbuiten. Bij de meeste telefoonproviders gelden je abonnementsvoorwaarden op de volgende Europese vakantiebestemmingen wél: Cyprus, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Wil je toch niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Informeer dan altijd voor vertrek de juiste voorwaarden bij je eigen telefoonprovider.

Roaming in Europa

Handig om te weten

Om volgens jouw eigen abonnementsvoorwaarden gebruik te kunnen maken van internet, is het ook handig om met de volgende zaken rekening te houden. Elke telefoonprovider heeft namelijk in zijn ‘Fair Use Policy’ bepaalde beperkingen opgenomen voor het internetgebruik in het buitenland. En ook als je een abonnement met bijvoorbeeld onbeperkt internetten of telefoneren hebt, kan er bij roaming zomaar wel een beperking van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een limiet op je dataverbruik.

Het is ook goed om te weten dat telefoneren en internetten via roaming op internationale wateren vaak niet binnen je bundel valt. De kosten kunnen hiervan zelfs behoorlijk hoog oplopen, omdat de verbinding via een satelliet gaat. Stap je dus tijdens je vakantie op een ferry om bijvoorbeeld een ander eiland of nabijgelegen vakantieland te bezoeken, houd er dan rekening mee dat je hier flink voor betaalt. En wat denk je van de telefoonkosten wanneer jouw achtergebleven broer of moeder je tijdens je vakantie belt? Dan gelden de Europese voordelen van roaming niet en kan het zijn dat het beltarief voor je broer of moeder enorm hoog is. Let tot slot ook op vakantiebestemmingen in grensgebieden. Krijg jij een sms’je met welkom in een land dat buiten de gunstige voorwaarden valt, dan heb je alsnog met hoge kosten te maken.

Roaming in Europa

Ga jij binnenkort op vakantie binnen Europa? Check dan altijd de voorwaarden bij je provider zodat je weet waar je aan toe bent.

No comments