Plastic minderen tijdens je vakantie

0

De ‘Plastic Soup’, een letterlijke vuilnisbelt van het vele afval en plastic in de zeeën, is een groot probleem. Daarom is er elk jaar een World Oceans Day; een internationale dag om extra aandacht te schenken aan de problemen in de oceanen. Wist je dat je tijdens je vakantie ook makkelijk plastic kunt minderen? Corendon geeft je graag een aantal tips om verantwoord vakantie te vieren.

#1 Plastic wegwerpverpakkingen

Het is verleidelijk om tijdens je vakantie even snel naar de lokale supermarkt te gaan en plastic bordjes en bestek te kopen voor een lekkere picknick op het strand. Maar vaak gooi je dit na één keer gebruiken weer in de prullenbak. Ook hoef je in veel landen niet te betalen voor je plastic zak en krijg je deze er gratis bij. Dat is zonde. Ga je naar de supermarkt of het strand? Neem dan je eigen tas mee, koop geen wegwerpbestek en -bordjes en kijk eens naar producten die niet per stuk verpakt zijn. Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf!

Canvas tas

Bron: Shutterstock

#2 Koop groots in

In veel landen kun je niet zomaar het water uit de kraan drinken. Goed water drinken is een must tijdens een warme vakantiedag dus haal je bij de supermarkt flessen met water om je dorst te lessen. Een tip vanuit ons: koop gelijk aan het begin van je vakantie grote flessen van bijvoorbeeld vijf liter in plaats van iedere dag kleine flesjes. Dit bespaart een hoop plastic. Wil je een fles water meenemen naar het strand? Koop dan een herbruikbare van plastic of staal in plaats van wegwerpflesjes. Herbruikbare plastic drinkflessen zijn er van allerlei merken, zoals Dopper, Bobble of Join the Pipe.

Fles fiets

Bron: Shutterstock

Wil je echt plastic minderen ga dan voor een stalen drinkfles van bijvoorbeeld KRNWTR, Klean Kanteen of een thermosfles die je bij de Blokker kunt kopen. Ze zijn net even duurder, maar gaan wel je hele leven mee!

#3 De afvalberg hoort niet in zee

Jaarlijks wordt ongeveer 5 miljoen ton afval in zee gedumpt. In Nederland hebben we goede faciliteiten om ons afval te verwerken, maar dat is niet in elk land zo. Veel afval wordt daar in zee gedumpt, niet rekening houdend met al het moois wat er in de oceanen leeft en groeit.


Bron: Plastic Change International – Youtube.com

Weet je wat wel fijn is? Als toerist kun je de oceanen makkelijk een handje helpen door simpelweg al je afval in de prullenbak te gooien en niks te laten slingeren op het strand. Is er geen prullenbak in de buurt? Neem je afval dan mee en gooi het even later weg in een prullenbak die je tegenkomt. Het is een simpel gebaar, maar voor het leven in de oceanen van onschatbare waarde. Don’t trash our future!

Plastic zee

Bron: Shutterstock

Sinds 2016 zijn wij trotse partner van de Plastic Soup Foundation om samen het ‘Plastic Soup probleem’ aan te pakken. Wil je meer te weten komen over het werk van de Plastic Soup Foundation? Kijk dan op: www.plasticsoupfoundation.org

Plastic soup foundation logo wit

Bron: Plastic Soup Foundation

#4 Beach clean-ups

Heb je de opruimkriebels te pakken en wil je tijdens je vakantie een handje helpen om een strand op te ruimen? Vraag dan aan je reisleiding of het hotel of hiervoor mogelijkheden zijn op je vakantiebestemming.

Vrijwilliger

Bron: Shutterstock

Ga je naar Ibiza op vakantie? Op het strand bij ons eigen Marble Stella Maris gaan we in de toekomst beach clean-ups organiseren. Houd hiervoor onze Facebookpagina in de gaten.

#5 Smeren zonder plastic

Wist je dat in veel cosmeticaproducten microplastics worden gebruikt? Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die verstopt zitten in o.a. scrubs, tandpasta en shampoo, maar ook in zonnebrandcrèmes. De kleine plastic deeltjes in zonnebrandcrèmes komen via je lichaam tijdens een duik in zee in de oceanen terecht en blijven ronddrijven als vreemd visvoer. Kijk daarom goed op je zonnebrandcrème of er microplastics in zitten.

Zonnecreme

Bron: Shutterstock

De microplastics zijn te herkennen aan de volgende namen: polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA) en nylon-12. Goede voorbeelden van zonnebrandcrèmemerken die geen microplastics bevatten zijn: Lush, Rituals en Lovea. Download de ‘’Beat the microbead’’ app om te kijken of je met jouw zonnebrand verantwoord kunt smeren.

Zonnebrand

Bron: Shutterstock

No comments