Rondreis Koninklijke Steden

Rondreis Koninklijke Steden

Rondreis Koninklijke Steden

Tijdens deze prachtige rondreis bezoek je de beroemde koningssteden Marrakech, Rabat, Meknez en Fez. Deze steden voeren je mee in de rijke geschiedenis van Marokko en laten je kennis maken met een fascinerend leven. Naast de bijzondere Koningssteden nemen wij je mee naar de grootste stad van het land, Casablanca, en bezoek je Volubilis, een oude Romeinse nederzetting. Wij bieden je een uitgelezen kans om kennis te maken met Marokko, het land van de magische sprookjes van duizend-en-één-nacht. Laat u betoveren!

Dag 1: Vlucht naar Marrakech
Vandaag begint je reis al op de luchthaven van Amsterdam. Je vliegt vanaf Amsterdam comfortabel met Transavia naar de luchthaven van Marrakech. Hier word je hartelijk ontvangen door de host/hostess en naar je hotel in Marrakech gebracht.

Dag 2: Marrakech
De minaret van de Koutoubia, een meesterwerk van de Spaans-Moorse kunst domineert de stad met zijn hoogte van 70 meter, het is hét symbool van de stad. De Saädische Graftombes, die in 1917 zijn ontdekt en vervolgens gerestaureerd werden, bevatten de lichamen van een zestigtal Saädiers waaronder El Mansour, zijn opvolgers en zijn familie. Het geheel bestaat uit drie zalen, de meest merkwaardige is de zaal met zijn twaalf zuilen waar Ahmed el Mansour, zijn zoon en zijn kleinzoon begraven liggen. Het Bahia Paleis, werd gebouwd rond 1180 door Si Moussa en zijn zoon Bou Ahmed, groot vizier van de vorsten Moulau Hassan en Abdelaziz. De bouw ervan duurde zeven jaar en werd uitgebreid naar aanleiding van het verwerven van gronden. Het paleis is een opeenvolging van luxueuze appartementen die uitkomen op patio's. Vandaag de dag staan enkel het favoriete appartement, de raadzaal en het grote ereplein open voor het publiek.

Het befaamde Djemaa El Fna plein, is het kloppend hart van de Medina (centrum) en de hoofdattractie van Marrakech. Het is werkelijk een "plein der wonderen" vanwege de bonte mengeling van dansers, slangenbezweerders, tandentrekkers, acrobaten en verhalenvertellers. De omliggende soeks bieden een oneindig aanbod van ambachtelijke producten. Alle coöperatieven zijn er vertegenwoordigd, zoals: ververijen, lederambacht, kruideniers en houtbewerkers. Allen tezamen brengen een overweldigende geur van duizend-en-één parfums teweeg. Je dineert en overnacht wederom in Marrakech.

Facultatief: Fantasia-avond "Chez Ali". Ongeveer 500 acteurs, cavaliers, acrobaten, muzikanten, zanger en artiesten defileren voor je tijdens een betoverend diner in de grote arena van "Chez Ali" dat plaats biedt tot 3000 bezoekers. De omvangrijke maaltijden (o.a. "méchoui" en diverse traditionele gerechten) worden aan tafel opgediend terwijl muzikanten en zangers langs je tafel defileren. Daarna begint de "Fantasia", een ongelofelijke voorstelling van al deze artiesten, waarvan de cavaliers, bekleed met prachtige kleurrijke harnassen, het meest indrukwekkend zijn. Het prachtige spektakel "Chez Ali" is voor iedereen een onvergetelijke avond zijn.

Dag 3: Marrakech / Beni Melal / Fez
Na een welverdiende nachtrust vertrek je via Ifrane, een skioord gelegen in het hartje van het uitgestrekte bos van Azrou, naar Beni Mellal. In Beni Mellal geniet je van een smaakvolle lunch. Je vervolgt de rondreis en reist verder naar Fez waar je aan het einde van de middag arriveert. Je dineert en overnacht in Fez.

Dag 4: Fez
Na het ontbijt is het tijd om een bezoek aan de koningsstad Fez te brengen. Als eerste bezoek je het oude Fez 'Fès El Bali', één van de oudste middeleeuwse vestingen ter wereld. De Koranschool Attarine, één van de oudste van Fez, gebouwd in 1325 door sultan Abou Saïd, herbergt talrijke kunstschatten. Vanaf het dak heeft men een prachtig uitzicht op het binnenplein van de Karaouine moskee ernaast en kun je er eveneens het leven op de terrassen van de stad gadeslaan. De Nejjarine fontein op het En-Nejjarine plein, dankt zijn naam aan de soek van de houtbewerkers die verderop ligt. Deze fontein met zijn mozaïeken bekleding van geëmailleerd glazuurwerk is zeldzaam en prachtig. Fez, die reeds tijdens de neolithische periode bevolkt was, werd 12de en 13de eeuw ingenomen door de Romeinen. Je brengt een bezoek aan de soeks en prachtige Romeinse overblijfselen.

Na een heerlijke lunch bezoek je de nieuwe stad 'Fès El Jedid', opgericht in de 13de eeuw door de Meriniden. Fès El Jedid is een koninklijke stad waar de koning graag vertoefd om evenementen bij te wonen of om de belangrijkheid van een beslissing te onderlijnen. Op het programma staat een bezoek aan de Merenidische tombes waarvan er slechts enkele overblijfselen bewaard zijn gebleven. Vanuit hier heb je een prachtig zicht over de stad, de oude omwallingen en de omgeving. De dag eindigt met een bezoek aan een traditionele leder- en tapijtenfabrieken, waar je getoond wordt op welke wijze deze oude ambachten nog steeds worden uitgevoerd. Het avondmaal en de overnachting zijn in Fez.

Dag 5: Volubilis / Meknes / Rabat
Na het ontbijt nemen wij je mee naar Volubilis, een stad met ongeveer 20.000 inwoners. Volubilis is op historisch vlak het meest interessante plekje van Marokko. In de oudheid was Volubilis een belangrijke Romeinse stad, vol indrukwekkende gebouwen, gelegen aan de westelijke grens van het Romeinse rijk.

Na Volubilis vervolgt de reis de weg naar Meknes, de stad van koning Moulay Ismaïl. Met een onvermoeibare hevigheid nam hij de stad in handen om er zijn hoofdstad van te maken. Paleizen, moskeeën, fonteinen, terrassen en tuinen werden gedurende 50 jaar onophoudelijk opgetrokken en beschermd door een gigantische omwalling. Meknes, de onafgewerkte droom van Moulay Ismaïl laat je dromen over de geheimen en de schatten van de stad die achter haar monumentale poorten schuil gaan. Meknes is bekend en geliefd vanwege haar prachtige Medina: het oude centrum omgeven door een stadsmuur en indrukwekkende monumentale toegangspoorten. De poort Bab El Mansour, de mooiste van Marokko, leidt naar de immense Mechouar en vervolgens naar het mausoleum van Moulay Ismaïl. Je waant je in een andere wereld en zult hier nog vaak aan terug denken. De lunch zal gebruikt worden in een oud paleis van de Medina.

Na de lunch ga je naar Rabat. De Hassantoren is hét symbool van Rabat. Deze minaret werd opgetrokken in de 12de eeuw en is het enige overblijfsel van wat de grootste moskee moest zijn van de moslimwereld, na Samara en Irak. Het project werd stilgelegd na de dood van Yacoub el-Mansour in 1199. Aan de overkant ligt het prachtige mausoleum. De overleden koning Hassan II heeft deze laten bouwen voor zijn vader Mohammed V, held van de onafhankelijkheid in 1956, en waarvoor de meeste Marokkaanse ambachtslieden hebben gewerkt. Na een dag vol indrukken en prachtige bezienswaardigheden overnacht je in Rabat, alwaar je ook dineert.

Dag 6: Rabat / Casablanca /Marrakech
Vandaag is al weer de laatste dag van je fascinerende reis door het mystieke Marokko. Na het ontbijt reis je af naar je laatste bestemming: Casablanca.

Casablanca: De stadstoer begint bij het Verenigde Naties plein, in het hartje van de nieuwe stad, waar alle verkeersaders van de stad samenkomen. Het is een harmonieus geheel, in het midden verfraaid met een gigantische fontein, waaronder alle openbare diensten en handelszaken gevestigd zijn. De wijk Anfa illustreert de kenmerkende architectuur van 1930. Deze wijk werd opgetrokken op een heuvel die de stad domineert. Met zijn brede bloemrijke lanen en groene tuinen, geven de grote villa's die trapsgewijs boven de zwembaden en cafés van de "Corniche" liggen, de wijk een Californisch accent. Het is wereldberoemd omwille van de ontmoetingen die er plaatsvonden. In hotel Anfa vond in 1944 het historisch onderhoud plaats tussen President F. Roosevelt en Eerste Minister W. Churchill, over de invasie van de geallieerde troepen in Normandië.

Hierna volgt een bezoek aan de buitenkant van de Hassan II moskee, één van 's werelds grootste moskeeën en een mooi staaltje van de Marokkaanse hedendaagse bouwkunst. De beste Marokkaanse ambachtslieden en meer dan 30.000 arbeiders hebben er meer dan 50 miljoen uren aan gewerkt. Het monument herbergt een koranschool, een bibliotheek, een nationaal museum en ruime conferentiezalen, allemaal prachtig versierd met fresco's, arabesken en houtstucwerk. (Mogelijkheid om de binnenkant van de moskee te bezoeken mits betaling van de gevraagde toegangsgelden ter plaatse). Halverwege de dag word je een lunch aangeboden.

Dag 7: Marrakech
Vandaag heb je de dag ter vrije besteding. Je kunt nogmaals een kijkje nemen op het Djemaa el Fna plein en het leven aanschouwen vanaf een heerlijk terras, je kunt souvenirs aanschaffen of heerlijk ontspannen bij het hotel. Het ontbijt en diner zijn inbegrepen, de lunch is op eigen gelegenheid. Je overnacht wederom in Marrakech.

Facultatieve excursies:
Kik plateau per 4x4. Na het ontbijt vertrek je per 4x4 via de prachtige route van Tizi n'Test. Na de bergengte (smalle bergpas) van Moulay Brahim bereik je de Val d'Asni met zijn diversiteit aan pittoreske landschappen. Hier begint de piste op een hoogte van 1350 meter vanwaar je het prachtige Kik plateau kan aanschouwen met zijn rijke graan- en olijfbomenteelt. Bezoek aan de Berberdorpen en vervolgens afdaling naar de dam van Lalla Takerkoust. Onderweg kun je de prachtige aarden constructies bewonderen. De lunch is inbegrepen. Na wat vrije tijd rij je terug naar Marrakech via de Kasbah van Tamslought.

Ouarzazate per 4x4: Na het ontbijt vertrek je naar Ouarzazate. Eerste halte na 70 km is het gehucht Toufliht, gebouwd in stampaarde tussen twee bergen, het is bijzonder origineel en heeft zijn typisch Berbers karakter weten te bewaren. Daarna staat er een bezoek gepland aan twee gehuchten die verschillen van de eerste, ze zijn namelijk opgetrokken in gele steen op een helling vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op het Atlasgebergte. Ook breng je dan een bezoek aan de Tizi n'Tichka bergengte voor een adembenemend panoramisch uitzicht (2260 meter hoogte). Daarna gaat de reis door naar het dorp Aguelmousse voor een bezoek aan de Kasbah Aït Ben Haddou. In deze befaamde Kasbah van gravelsteen werden de films "Laurence of Arabia" en "Un thé au Sahara" opgenomen. Na het middagmaal bezoek je de Kasbah Taourirt. Je zult rond 19.00 uur weer terug zijn in Marrakech.

Koetstocht Marrakech by night. Na het avondmaal komt je gids je ophalen voor een romantische tocht door de stad per koets (ongeveer 2 uur).

Dag 8
Na weer een prachtige dag in deze bijzondere stad brengt de bus je naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam. Je rondreis Koninklijke Steden heeft je de highlights van Marokko getoond en laat je terugkeren met een een fenomenale ervaring rijker.

Let op; De volgorde van de rondreis kan gewijzigd worden, maar de inhoud zal gelijk blijven. Het minimale aantal deelnemers is 8 personen.

Exclusief: Excursiepakket t.w.v. €99 p.p.: alle entreekosten, alle lunches en diners ter plaatse bij te boeken. Deze rondreis is niet geschikt voor kinderen. Tijdens je verblijf in Marrakech (op de dagen ter vrije besteding) is de lunch niet inbegrepen in het excursiepakket (van 99 euro pp) en dus op eigen gelegenheid.

  • Inbegrepen:
  • vlucht naar Marrakech en retour
  • Overnachtingen in 3* of 4* hotels afhankelijk van uw keuze
  • Alle transfers
  • Verzorging op basis van Logies & Ontbijt
  • Bezoeken volgens programma
Meer informatie & prijzen!